Meny Lukk

.. det ble en tur man vil huske

Det ble en tur man vil huske – søndagen 16. september var 13-14 med på turen over Kupanatten, den yngste var Oda med sine 9 år, og eldstemann var vel Gunnar Skriudalen med sine nære 75 år. Et alldeles utmerket høst og turvær, fargene i fjellet begynner å bli fine, Gunnar Skriudalen med som kjentmann og historieforteller – og ikke minst et minnerik opplevelse – en flokk på minst 250-300 reinsdyr som vi kunne beskue på vei mot Kupanatten.
Reinsdyrene først; jo da, visstnok har vi hørt om og sett reinsdyr i nærområdet på Steinset. Men nå ble det en ekstra opplevelse. Flokken på sannsynligvis 250-300 dyr var et flott skue, den holdt seg stor sett helt i ro – bortsett fra noen bukker da som var av det yre slaget. Det er jakttid, og jegerne fikk et altfor bytte, her var det bare å gå rett på og felle det du hadde lov til; tre dyr var felt etter det vi kunne se – og de øvrige dyrene enset knapt jegerne som slaktet dyrene like ved.
Kupanatten ble nådd etter en stund – vi måtte ha tid på å beskue reinsflokken. Fra Kupanatten med sine 1188 m.o.h. har du et vidt utsyn, så også denne dagen med fint vær, dog noe vind. Fargene begynner å ta form i fjellet nå, og det et et mektig syn.
Fra Kupanatten har vi også et flott utsyn mot Sverig sæter. Her inne var Gunnar Skriudalen hver sommer sine første 22 år. Mor hans dreiv setra i en generasjon, og Gunnar fortalte at han husker sin første minner her innenfra som 3-åring i 1940. I årene fremover var det liv på setrene rundt forbi, dessverre er det helt borte i dag.
Høstfargene ja, de har begynt sitt inntog på fjellet, og i en periode fremover nå blir det bare finere og finere.
En vellykket og opplevelsesrik tur ble avsluttet ved ti-tiden på søndagen – og det blir nok noe til neste år også.