Meny Lukk

SVERIG SÆTER – 60 ÅR ETTER

 

Et aldri så lite jubileum; samme sted, men med ca 60 års forskjell. Sammen med min søster og to brødre var jeg så heldig at jeg fikk oppleve fjellet fra jeg knapt kunne gå, og/eller stå på ski. Våre foreldre hadde funnet seg til rette både sommer og vinter på Haglebu eller Buin. Vi fikk lov å brøyte våre egne løyper, snøscootere med sporsetter eller løypemaskiner var heldigvis ikke oppfunnet. Mange ganger gikk turen fra Halgebu om Fagerfet – Økterene og ned til Flatvollen (eller motsatt vei). Sverig sæter, ved nord-øst enden av Nordre Økteren var den gang et fint turmål. Siden har det blitt mange turer i området, og ikke minst etter bygging av hytte på Steinset ved Søre Økteren.
Vel, gamle bilder vekker minner; så her om dagen var det dags for et lite jubileumsbilde. Guttungen til venstre på sort-hvitt bilde er den samme som han litt eldre karen med rød skijakke på samme sted, rundt 60 år senere..
Sort-hvitt bilde er tatt i siste halvdel av 50-årene, og foruten han guttungen er søster og begge brøde samt foreldre i lyse anorakker. I tillegg venner av mine foreldre.
Inne på Sverig sæter fikk jeg en svært så hyggelig prat med dagens eier – Anne Berner og Anders. Anne forteller at 2002 var siste året det var setring der inne. Hun skulle så gjerne hatt dyr inne på setra igjen om sommeren, men det har ikke vært mulig å få noen til å drive. Behov for å ha dyr til å beite, og holde skogveksten nede. Ellers hadde hun bare lovord om de som har ryddet stien inn til setra sist høst.