Meny Lukk

Det hjelper…

Joda, det hjelper skikkelig med snøen som har kommet etter nyttår. Løypekjørerne anslår mellom 50-60 cm. Men snøen byr også på en del utfordringer; i høst  og så kom det først tre snøfall som ble «borte» etter mildvær med regn og så snøslaps som gjorde at trær fikk mer enn nok av tyngde. Heldigvis har det etter dette vært noe mildt slik at det lettet trykket på mange trær. Men det har ikke vært noe barfrost, så det er lite tele i bakken, og snøen som har kommet har bidratt til å isolere i noe kaldere periode senere. Frem til nyttår 30-40 cm snø, men ikke noe ordentlig gammeldags «kakelinne» som har bidratt til noe snøsåle. Det ble kjørt noe med snøscootere før nyttår, men lite snø uten noe særlig «feste» i har ført til at en mange steder ikke har kunnet kjøre vanlige sporene. I tillegg åpne bekker og elver samt tvilsomme islag på flere vann, myrene har heller ikke frosset ordentlig, så her også er det mange steder overvann.
Snøen etter nyttår – 50-60 cm – har vært løs, og heller ikke på dette har det kommet noe kakelinne.
Løypekjørerne forteller om utfordringer mange steder, men også veldig bra andre steder, store variasjoner. Før de i det hele tatt har kunnet prøve seg med sporsetter etter scooteren må de kjøre flere ganger i den løse snøen for å få pakket denne til en noenlunde bra såle som grunnlag for spor.
I dag, lørdag 24. januar har vært en svært så flott dag i fjellet. Sol store delen av dagen, noen få minusgrader og nesten vindstille. Kona og jeg har hatt en skitur på 2 1/2-3 timer i særdeles flotte oppkjørte spor, området Steinset – Skjønnegrammin – Borgegrammin -Lauvhaugen – Repeset. Bilder fra flere partiet forteller om forholdene.
Noen bilder forteller også spesielt om enkelte utfordringer: f.eks. myrene fra Skjønnegrammin mot Borgegrammin er det flere steder overvann i sporene, og like ved siden av er det åpne bekkehull. Et av bildene ved Økteroset viser hvordan snøscooteren graver seg ned dersom en prøver seg utenfor der det tidligere er kjørt noe såle.
Etter en kjenner til har det vært 7-8 løypekjørere/scootere i sving i dag. I området som nevnt over er det kjørt med sporsettere. Alle øvrige løyper, unntatt fra Nordre Økteren mot Reinsjøen er forsøkt kjørt opp, med og uten sporsetter. Knut Borge har kjørt ny trase (egentlig en gammel som ikke har vært kjørt opp) mellom Økteroset (brua) og skauen nord Fjellset til Kupa. Sent på ettermiddagen registrerte jeg Martin Skriudalen (tror jeg) frem og tilbake langsmed Økteren for å pakke sammen til et skikkelig spor. Mer info om området Kupa – Fagerfet kommer kanskje etter en tur på søndag.

(Klikk på et bilde og du kan bla fremover).