Meny Lukk

Renovasjon – tja?

I sommer har jeg prøvd å registrere litt rundt bruken av søppelcontainere i området vårt. Vi kjører som regel Sigdal/Eggedal til hytta, og da over ved Slokovatn. Hjemover som regel Numedal, men enkelte ganger hjem også via Slokovatn. Utfordringen denne veien at mye lenger på hullete grusvei og «oljegrus» mellom Slokobrua og Slokosetra som terroriserer bilførere.
Men renovasjon da; det er plassert en container på Nore og Uvdal sida langsmed Slokovatn, og det er to containere ved brua nede i Borgegrend. Bruken av containere er ganske så forskjellig; det er sjelden en ved Slokovatn ser søppel henlagt utenfor containeren, og det til tross for at det bare er en container.

Nede i Borgegrend ser det ofte helt jævli ut (unnskyld uttrykket, det er en virkelighetsbeskrivelse). Jeg undrer meg på hva som får hyttefolk (?) til å plasserere alt mulig dritt både i og utenfor containerne. Vedlagte lille billedkavalkade illustrerer hva jeg mener, nå har jeg ikke tatt bilde av innholdet i selve containerne – det ville nok ikke blitt bedre.
På containerne står oppslag om hva som er tillatt å kaste – og ikke kaste – og at det ikke skal plasseres utenfor containerne. Nå ja, det kan hende det er vanskelig å lese i mørke kvelder, men noen ganger er det også tillatt å bruke vettet?

Men så, vi betaler ei renovasjonsavgift på kr 720,- + mva på kr 180,-, samlet kr 900,-. Hvilket tilbud får vi igjen for dette; retten til å plassere noen bæreposer med «vanlig» husholdningsavfall de gangene du er på hytta. Skal du bli kvitt større ting/søppel som ikke er tillatt å kaste i containere, ja da må du være på hytta på torsdager og reise til gjenvinngsstasjon i Uvdal mellom kl 15-19, eller siste lørdagen i måneden i sommerhalvåret – men bare mellom kl 10-12…. Om vinteren, da kan du dra til Uvdal annenhver torsdag på ettermiddagen (men da er det ikke sikkert det er brøyta inn til hytta?)

Tja – dette er renovasjonstilbudet i hyttekommunen Nore og Uvdal., kanskje ikke verdens beste tilbud. Men når tilbudet – eller mangel på tilbud er som det er, gir det oss da rett til å plassere alt mulig rart utenfor containerne – eller må vi rett og slett ta det med oss hjem og bli kvitt det deretter – kan dette også ha noe med holdninger å gjøre – eller er det andre som plasserer ting og tang der?